armaskumpulainen Tuoda esille historian tapahtumia sodassa ja rauhassa. Valottaa erilaisia ihmiskohtaloita ja elämän koukeroita.

Molotov Berliinissä 70 v. sitten

Vuosipäiviä ei ole aina kovin hauska viettää. Mutta näin jälestäpäin, on sellainenkin merkkipäivä, että NL:n ulkoministeri Molotov vieraili Berliinissä 12-13. päivinä marraskuuta 1940, siis 70 vuotta sitten. Suomen tiedustelu oli selvittänyt, että itärajan takana tehtiin kovalla kiirellä varusteluja hyökkäämistä ja Suomen sieppaamista varten. Täällä ei ollut ehditty toipua edellisestä ottelusta, kun uusi näytti tulevan.

Muuan rintamamies  muisteli Sodan Kasvot kirjaani varten, että itsenäisyys tuntuu täällä arjen keskellä niin itsestään selvältä sota-ajan jäätyä kauas historiaan. Mutta Taipaleen tulihelvetissä, kun tykin ammuksia satoi kuin rankkasateella vesipisaroita, ja kun suuret pommikoneiden lautat pudottivat aina lastinsa niin niskaan, kun suinkin osasivat. Silloin itsenäisyys tuntui joka hetki olevan lähdössä oman henkikullan lisäksi. Rauha tuli oikeaan aikaan, miesten voimat olivat lopussa ja tykistön ammukset mitättömän vähinä. 30-luvun politikkojen virheitä paikattiin verellä.

Nyt oli odotettavissa uusi rynnistys. Kaikki tiesivät, ettei maa kestäisi sitä. Se oli lisäksi pussissa, olihan Saksa kevätkorvalla 1940 miehittänyt Tanskan ja Norjan. Suomen ainoa henkireikä pohjoiseen oli Petsamo, jonka naapuri oli sallinut jäädä Suomelle, mutta jonka käyttöä se vartioi kuin mustasukkainen renki talon tyttären aitan ovea. Suhteet eivät olleet mitenkään kunnossa. Maan sisällä nosti päätään kommunistien Rauhan ja Ystävyyden seura mielenosituksin ja tuhotöin. Mannerheim oli jopa 8.8.1940 esittänyt osittaista liikekannallepanoa itärajan takana tapahtuneiden joukkojen liikkeiden johdosta. Hallitus ei suostunut siihen. Olikin ilmennyt, että sotilaita vietiin pois Balttian maista, asiat siellä hoituivat vähemmilläkin miehillä. Kuunneltiin korva herkkänä mitä Berliinistä kuuluu.Suomi oli solminut Saksan kanssa salaisesti ns. kauttakulkusopimuksen syyskuussa 1940. Sen mukaisesti oli ensimmäinen saksalainen laiva saapunut Vaasan satamaan 21.9.1940. Saksa sai siitä ja muista pohjoisen satamista kuljettaa sotilaita ja heidän aseitaan Suomen rauta- ja maanteillä kohti Norjan pohjoisosaa. Ennen tämän liikenteen julkituloa oli  6.9.1940 tehty sopimus, että NL sai kuljettaa sotilaita ja aseita Talvisodan rauhassa vuokratulle Hangon alueelle kolme junalastia päivässä. Sopimukset siis itseasiassa tasasivat puntit, mutta sitä ei Moskovassa tiedetty tarkkaan.

Molotov koetti olla lujana Hitlerin edessä. Saksa oli ottanut tämän kovan linjan bolsevikin vastaan valionpäämiehen kunnianosituksin. Molotov tiukkasi mitä saksalaiset sotilaat tekevät Suomessa. Hitlerillä oli vastaus valmiina: "Se on normaalia sairastuneiden sotilaiden vaihtoa". Niin olisi voinut ollakin. Molotov sanoi, että NL:n ja Saksan välisestä elokuun 1939 sopimuksesta oli täyttämättä Suomen kohta. Se tarkoitti Suomen siirtämistä NL:n osaksi, niin oli sovittu. Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua olivat saaneet nukkehallitukset, kommunistiset sellaiset, jotka olivat pyytäneet ja päässeet osaksi suurta ja mahtavaa. Virosta oli aloitettu jo massiiviset kuljetukset "koulutukseen" Siperiaan, samaa tehtiin toisissakin maissa.

Nyt Hitler sanoi, ettei hän salli sotaa Itämeren piirissä. Siihen Molotovin oli tyydyttävä ja mentävä nöyränä poikana Moskovaan Stalinin eteen. Berliinin lähettiläämme T.M.Kivimäki oli jostain kautta saanut vihiä Hitlerin sotakiellosta, siitä epäillään Göringiä, jolla oli Suomen suuntaan sympatioita. Hän ehkä "vuoti" tiedon. Se oli kylläkin epävirallinen, mutta vaikuttava uutinen Suomen kannalta. Saksa oli levittänyt "sateenvarjonsa" Suomen ylle.Kivimäki sai kuriirin välityksellä tiedon Suomen valtiojohdolle ja Mannerheimille.Voi olla, että Suomessa pyyhittiin kylmää hikeä otsalta. Varustelut olivat alkuvaiheessa uudella rajalla ja aseostot olivat edenneet heikosti. Saksan-Suomen kauttakulkusopimuksen avulla saatuja aseostoja ei oltu vielä saatu laajemmin käyntiin. Historiallinen päivä siis tämä 12.-13.11.2010. 70 vuotta sitten olisi voinut alkaa kovat ajat.Kunnioitan itse päivää viemällä kaksi ruusua Talvisodassa menehtyneen tuntemattoman sotilaan hautapaadelle, kynttilänkin sytytän illemmalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Vilho Juntunen (nimimerkki)

http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=3&t=22&a=00376
Armas!
Vuosipäiviä ei ole aina kovin hauska viettää. Oliko Hitlerin
vierailu 4.6.1942 Mannerheimin luona sellainen?
tv. Ville

Totinen Toveяi (nimimerkki)

Puhumattakkaan niistä mitä et koskaan voi viettää. Yksi sellainen on Otto Ville Kuusisen Suomen vierailu, joka ei koskaan toteutunut. Ei onnistunut 39-40 eikä edes skp:n 40-vuotisjuhliin 1958, kun Kekkonnen ei myöntänyt viisumia. Harmittaako?

Tapanainen (nimimerkki)

Ei ole Hitlerin käynti 4.6 sellainen hauska päivä. Kuten ei sekään että Juntusrannan maanpettureiden tuomiosta tuli 26.9 kuluneeksi 70 vuotta.

repe (nimimerkki)

Tässä on aika juhlava video eli pätkä Wochenschausta, jossa Hitler käy Suomessa:

http://www.youtube.com/watch?v=XrW0VgF5iWc

Kyllä tuota kelpaa katsella. Valtiovierailu ajalta, jolloin Eurooppa vielä oli vapaa ja taisteli juutalaisbolshevikkeja vastaan kahdella rintamalla. Kaksi valtiomiestä tapaa ja kansat ovat heidän takanaan. Nykyisinhän euroopplalaiset on aivopesty naurettavaksi pelleporukaksi, joka uskoo vaikka minkälaisiin valheisiin ja puhuu ihan höpöjä joka asiasta. Ennen amerikkalaisbarbaarien tuloa kaikki oli toisin.

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Juhlavaa oli mutta sitä se tuskin oli keskitysleireillä, kuoleman-
kammioissa ja joukkosavustamoissa.

repe (nimimerkki)

No niistähän Neuvostoliittoa vapautettiin. Juutalaiset ja venäläiset pyövelit valitettavasti voittivat ja Eurooppakin tuhottiin ja miljoonat saksalaiset murhattiin.

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Niinkö se olikin että juutalaiset tappoivat miljoonia saksalaisia?

repe (nimimerkki)

Nimenomaan, ja vieläpä sodan jälkeen ainakin 10 miljoonaa.

Dr. Schmidt (nimimerkki)

--Maan sisällä nosti päätään kommunistien Rauhan ja Ystävyyden seura mielenosituksin ja tuhotöin.

Ja mitähän tuhotöitä seura mielestäsi teki?

Armas Kumpulainen (nimimerkki)

Dr.Schmidt 4# Rauhan ja ystävyyden seuran tuhotöistä voit lukea esim. Suomen Historia 7.osa. Särkivät rautateitä, levittivät kauheita huhuja, polttivat polttopuupinoja, joista saivat nimen "pinonpolttajat" -etc. Lue ja viisastu.Vastaile omalla nimelläsi, en tavallisesti ota nimimerkkien juttuihin kantaa. 1#, 2# ja 3 #. Hitlerin vierailu ei ollut miellyttävä. Mannerheimkin otti sen välttämättömänä pahana. Saksa oli toisaalta vielä voimissaan keväällä 1942 ja sen kesäoffensiivia odotettiin. Jos vaikka jatkaa kuinka syvälle Venäjälle. On näitä hyviä ja huonoja merkkipäiviä. Historia on sellaista. Joohan. 2# ja 3# teille samat viesti kuin 4# nimimerkin takaa tulemisesta.

Harri Rautiainen

Armas,
oletko tutustunut Erkki Hautamäen kirjaan 'Suomi myrskyn silmässä'?
Se myös valottaa kirjoittamiasi tapahtumia ja niiden taustoja.

Koko Molotov/Ribbentrop-sopimushan oli oli solmittu Hitlerin tietoiseksi sumuttamiseksi, millä Venäjälle ostettiin lisäaikaa varustautumista varten ja tuuditettiin Saksa harhaluuloihin. Stalin oli jo 1936 solminut salaisen sopimuksen länsiliittoutuneiden kanssa Saksan murskaamiseksi. Siis paljon ennen Saksan Sudeettisaksan ja Puolan valloituksia.

Saksa onnistui sieppaamaan helmikuussa 1940 Lontoosta Moskovaan palaavan kuriirilentokoneen ja valokuvaamaan kaikki kyydissä olleet dokumentit, ennen kuin se päästettiin jatkamaan lentoaan. Kuolemanrangaistuksen pelossa pilotit salasivat tapahtuman Kremliltä. Hitler siis tiesi M/R-sopimuksen olevan falski, mutta meni pitkään ennen kuin Stalin tiesi Hitlerin tietävän. Tällä tapahtumalla oli ratkaiseva merkitys Talvisodan rauhan tekoon. Taas kerran oli Saksa pelastanut Suomen itsenäisyyden.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Hautamäen kirjan mukaan: Göring ilmoittaa 3.3.40 Saksassa olevalle Neuvostoliiton lähettiläälle että: "Saksan ilmavoimat aloittaa välittömästi taistelutoiminnan puna-armeijaa vastaan Suomen alueella ELLEI NEUVOSTOLIITTO LOPETA HYÖKKÄYSTÄÄN SUOMEA VASTAAN! ja että Saksalle on Suomessa ilmaantunut valvottavaksi etuja joista se tulee huolehtimaan" tämä pelastaa Suomen talvisodassa!

Marskille tuodaan 9.3.40 kopiot Venäläisten kuriiri koneesta kaapatuista papereista joista ilmenee Venäjän,Ranskan ja Englantilaisten kolmivalta sopimus ja samalla Hitler ilmoittaa Marskille että "mikäli tarvitsette nopeaa materiaali ja ilmatukea Neuvostoliiton ylivoimaisen hyökkäyksen torjumiseksi Saksa tulee sitä HETI ANTAMAAN ILMAN VASTAVUOROISUUDEN PERIAATETTA!

Armas Kumpulainen (nimimerkki)

Kiitos Harri. Olen lukenut po. kirjan ja paljon muuta tuota aikaa käsittelevää historiaa.

Harri Rautiainen

Mitä muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta voit suositella?
Olen erityisesti kiinnostunut siitä, mitä Liittoutuneiden (voittajien) historiankirjoitus salaa, ja miten se liittyy Suomen kohtaloihin?

repe (nimimerkki)

Stefan Scheil on kijoittanut mielenkiintoisen kirjan Barbarossan synnystä, Die Eskalation des Zweiten Weltkrieges. Siinä kerrotaan, kuinka Molotov vaati Italiaa ja Jugoslaviaa sekä Norjaa ja kaikkea aina Saksan rajoille saakka. Hän torjui kaikki Hitlerin tarjoukset. Vierailun jälkeen Barbarossa alkoi olla selviö. Walter Postin Unternehmen Barbarossa on kai aika hyvä myös. Saisi vain luettua.

repe (nimimerkki)

Scheilin kirjassa kerrotaan, että sodanjulistuksessa Neuvostoliitolle Saksa esitti syiksi mm. Talvisodan ja Baltian bolshevisoinnin, jotka olivat vastoin kaikkia vakuutuksia 1939 eli ne eivät olleet sopimuksen mukaisia. Ja Ribbentrop ei ollut juovuksissa, kun hän esitti julistuksen N-liiton lähettiläälle 22.6.1941.

Harri Räsänen

Youtubesta löytyy nauha Hitlerin puheesta, joka on pidetty Berliiinissä 3.10.1941.
Puheessa Hitler selittää motiivejaan hyökkäyksestä Neuvostoliittoon.

Hitler kertoo myös Molotovin vierailunsa yhteydessä esittämistä vaatimuksista, joista yksi oli Suomen lopullinen tuhoaminen. Muut Molotovin vaatimukset koskivat Romaniaa, Bulgariaa ja satamia Dardanelleilta. Hitler torjui kaikki vaatimukset.
Puheessa sivutaan Suomea muutaman kerran mikä tekee siitä mielenkiintoisen.

http://www.youtube.com/watch?v=Qd_CA9dVTnI

Armas Kumpulainen (nimimerkki)

Esimerkiksi. Blyher Wilpert von Suomen kohtalonaikoja. Muistelmia vuosilta 1935-1944./ Halsti Wolf Aika vaatii veronsa, muistelmat 2. osa 1939-1948./ Herrmann Kurt Dietl,-napapiirin kenraali./ Jatkosodan historia 1-2, Sotatieteen laitos toim./Jokipii Mauno Tutkimuksia Jatkosodan synnystä./ Linkomies Edvin Vaikea aika./ Polvinen Tuomo Barbarossasta Berliiniin./ Suomi taisteli 1-6. Sotiemme suurlukemisto./ Tässä alkua kiireen keskeltä. Tarvittaessa lisää.

Erik Johansson

"Stefan Scheil on kijoittanut mielenkiintoisen kirjan Barbarossan synnystä, Die Eskalation des Zweiten Weltkrieges. Siinä kerrotaan, kuinka Molotov vaati Italiaa ja Jugoslaviaa sekä Norjaa ja kaikkea aina Saksan rajoille saakka. Hän torjui kaikki Hitlerin tarjoukset. Vierailun jälkeen Barbarossa alkoi olla selviö. Walter Postin Unternehmen Barbarossa on kai aika hyvä myös. Saisi vain luettua."

"Hitler kertoo myös Molotovin vierailunsa yhteydessä esittämistä vaatimuksista, joista yksi oli Suomen lopullinen tuhoaminen. Muut Molotovin vaatimukset koskivat Romaniaa, Bulgariaa ja satamia Dardanelleilta. Hitler torjui kaikki vaatimukset."

Voidaan todeta että Molotov esitti mittavan listan vaatimuksia, joissa yhtenä muiden joukossa oli kesän 1939 M-R-sopimuksen voimaansaattaminen Suomen osalta. (M-R-sopimuksessa tai Molotovin vaatimuksessa Hitlerille ei puhuta mitään Suomen valloittamisesta tai tuhoamisesta sic!). Molotov siis konkreettisesti vain vaati saksalaisten joukkojen vetämistä pois Suomen alueelta, koska M-R-sopimus oli määritellyt Suomen Venäjän etupiiriksi sodan sattuessa ja saksalaisten joukkojen läsnäolo Suomessa Venäjän käsityksen mukaan oli ristiriidassa M-R-sopimuksen kanssa.

Hitler kategorisesti torjui koko Molotovin pitkän vaatimusluettelon, yhtenä muiden joukossa Suomea koskevan.

repe (nimimerkki)

Valehtelet. Kun Hitler kysyi, mistä olisi kysymys, Molotov sanoi, että vastaavasta kuin baltian maiden osalla tapahtui. Tällöin Hitler ei suostunut. Molotov siis antoi ymmärtää, että kyse olisi sodasta Suomea vastaan ja bolshevisoinnista. Vaikka tämä oli vastoin sopimusta alun alkaen. Tietysti Mo,otov väitti syyn olevan Suomella.

Toimituksen poiminnat